Skip links

Akademik zam için basın açıklaması yapıldı! – Memurhaber.com

Öğretim Elemanları Sendikası ve Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, akademik zamma ilişkin olarak basın açıklaması yaptı. İlk olarak Memurhaber’in ulaştığı akademik zam basın açıklamasının detayları…

MEMURHABER.COM/ÖZEL HABER- NİYAZİ SOLAK: Çok uzun süredir akademikzam ve akademisyenlerin diğer özlük haklarıyla ilgili verdiğimiz mücadelenin hemen herkes farkındadır. Gerekli bütün mercilerle görüşmeler yapmış, adaletsizliği onlarca karşılaştırma ile gözler önüne sermiş olmamıza rağmen, akademikzam konusunda halen kesin hiçbir açıklama olmaması bizleri derinden yaralamaktadır.

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Vahdet Özkoçak Memurhaber’e yaptığı açıklamalarda; “Kendi mesleğine cebinden para harcamak zorunda olan bizler; araştırma görevlisi, okutman, uzman ve öğr.gör lilerinin maaşının 2300 TL olduğu bu dönemde, değil bilimsel araştırma yapmak, ay sonunu bile getirememekte ve maddi sıkıntılarla boğuşmaktayız. Dünyadaki bir çok meslektaşından ortalama 2.5 kat daha az maaş alan akademisyenler, mezun ettiği öğrencisinden ve daha düşük eğitimli memurlardan çok daha az maaş almaktadır. Akademisyenlerin yoksulluk sınırının altında yaşadığı çeşitli kurumların raporlarında da yer almaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Bilim, sanayi, gelişme-geliştirme, üretim, yetiştirme gibi önceliklerimizin yerini geçim zorluğunun aldığını üzülerek görmekteyiz. Bir akademisyenin, gerek bilgisini gelecek kuşaklara aktarırken, gerek de araştırmalar yaparak küresel bilginin ve bilimin gelişmesine katkı sağlamaya çalışırken, maddi ve manevi birçok sorunla uğraşarak faydalı olması ve bu çalışmaları verimli bir şekilde yapması beklenemez, beklenmemelidir. Eğer bugün bulunduğumuz noktada Türkiye’de bilimsel gelişimin yetersizliğinden söz ediliyorsa bu suç akademisyenlerin değil, akademisyenleri bu sorunlarla uğraşmak zorunda bırakanlarındır.

Ailelerimizin parçalanma noktasına geldiği şu günlerde, özellikle son 2 yıldır yapılan açıklamalarla artan beklenti, sonu gelmez çalışmalar sebebiyle kısır döngüye girmiştir. Sayın Gökhan ÇETİNSAYA, Sayın Bülent ARINÇ, Sayın Nabi AVCI, Sayın Fikri IŞIK, Sayın Mehmet ŞİMŞEK ve hatta Başbakanımız ve yeni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN bile akademikzam hakkında açıklamalar yapmış ve bu büyük sorunun çözüleceğini dile getirmişlerdir.

Görüldüğü gibi iki yıldır birçok yetkili ağızdan ümit verici konuşmalar yapılmış, akademisyenler umutlandırılmış, fakat hâlâ  akademikzam’ın ne zaman geleceği, 14 yıldır süren mağduriyetin ne zaman son bulacağı kesinlik kazanmamıştır. Sürekli umut vererek oyalanan akademik camiada sabır kalmamıştır.

BİR REKTÖRÜN İSYANI

Artık sabrımızın tükendiğinin ve dayanma gücümüzün kalmadığının en iyi kanıtı ise en yüksek dereceden bir akademisyen olan İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Yunus Söylet hocamızın Twitter’dan yaptığı “akademikzam için üniversitelerin sabrı kalmadı, bundan sonra sabır göstermek için gerekçe de yok” beyanatıdır. Sayın Hocamıza sonuna kadar katılıyor ve yine hocamız gibi “her memur grubuna defalarca zam yapıldı, şimdi sıra akademikzam’da” diyoruz.

Neredeyse en düşük memur maaşı ile işe başlayan, ülkemizin “en yüksek” eğitimine sahip kesimi olan akademisyenler artık tek bir noktaya kilitlenmiştir: akademikzam.

Buradan Öğretim Elemanları Sendikası olarak yetkililere tekrar tekrar sesleniyoruz, en kısa sürede akademinin içinde bulunduğu içler acısı durum düzeltilmezse, Sayın Prof. Dr. Yunus Söylet Hocamızın da dediği gibi, “artık yumuşak eleştiri devri kapanacaktır.”